Edwin Gitsels achter de piano

De 4 beste componisten biografieën

DE BIOGRAFIE-GITS - blog door Edwin GITSels - 16/08/19

Volgend jaar vier ik mijn 50-jarige jubileum als pianist. Maar reden tot veel feestvreugde is er nou ook weer niet, want ik heb zeker 15 van die 50 jaar geen toets aangeraakt. Ook nu sta ik alweer een paar jaar zo goed als droog. Story of my piano life: om de zoveel tijd pak ik de draad weer op. Meestal na het lezen van een boek over muziek en/of pianospelen dat me inspireert. Bijvoorbeeld het prachtige With Your Own Two Hands van Seymour ‘de broer van’ Bernstein. Op mijn nachtkastje liggen nu de 4 beste componisten biografieën van het afgelopen jaar. Ik voorspel dat als ik er één uit heb, ik alweer achter mijn Yamaha kruip…

 

BEETHOVEN: THE RELENTLESS REVOLUTIONARY

Verschenen: juli 2019. 512 pagina’s.

Beethoven: The Relentless RevolutionaryDeze nieuwste Beethoven-biografie focust op zijn politiek-maatschappelijke kant. Toen hij op z’n 21e naar Wenen verhuisde om in de leer te gaan bij de grote Joseph Haydn, werd hij in rap tempo beroemd als briljant pianist en vernieuwende componist. Wenen was de hoofdstad van het Habsburgse Rijk en de autoriteiten waren erop gebrand om tegenstanders van het conservatieve regime aan te pakken. Ludwig van Beethoven (1770-1827) was zo’n tegenstander. Hij volgde Napoleon op de voet en was een groot voorstander van zijn missie om Europa te bevrijden van de aristocratische onderdrukking. Beethoven wilde datzelfde doen, maar dan door middel van zijn muziek. Met name zijn 3e symfonie (Eroica) en zijn opera Fidelio zijn geïnspireerd door de Franse Revolutie en Napoleon.
De Amerikaanse auteur John Clubbe bestudeert al zijn hele volwassen leven  zowel Napoleon als Beethoven. Hij heeft, zo schrijft Dr William Meredith, directeur van het Beethoven Centre: ‘een politieke biografie gecreëerd die uniek en meeslepend is.’

Mijn favoriete Beethoven pianowerk: Pianosonate opus 27 nr. 2 in Cis mineur (luister hier)

 

TCHAIKOVSKY: THE MAN REVEALED

Verschenen: juli 2019. 288 pagina’s.

Tchaikovksy biografiePyotr Ilyich Tchaikovsky (1840 – 1893) is misschien wel de grootste, meest succesvolle Russische componist ooit. De eerste biografie die over hem verscheen werd kort na zijn dood geschreven door zijn broer Modest. Deze beweerde dat Pyotr op 53-jarige leeftijd aan cholera was overleden. Maar het hardnekkige gerucht ging dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben. Reden: een veroordeling tot liederlijk (lees: homoseksueel) gedrag. Tchaikovsky worstelde zijn leven lang met zijn seksuele geaardheid, toen een groot taboe in Rusland. Voor de vorm trouwde hij, maar het huwelijk was een ramp.
John Suchet was vroeger een bekend tv-journalist en nu presentator bij het Britse Classic FM. Hij verweeft Tchaikovsky’s  levensverhaal met besprekingen van zijn beroemdste en populairste werken. Hij schreef eerder biografieën over Verdi en Strauss en maar liefst zes boeken over Beethoven.

Mijn favoriete Tchaikovsky pianowerk: Chanson Triste, op.40 nr. 2 (luister hier)

 

DEBUSSY: A PAINTER IN SOUND

Verschenen: oktober 2018. 336 pagina’s.

Debussy biografieClaude Debussy (1862-1918) is een van die zeldzame componisten in de geschiedenis de taal van muziek opnieuw uitvond zonder het merendeel van muziekliefhebbers van zich te vervreemden. Zijn invloed op de Franse cultuur was enorm. Tegelijkertijd leidde hij een gecompliceerd leven waarin hij worstelde met geld-, relatie- en gezondheidsproblemen. De Britse auteur Stephen Walsh heeft in deze bejubelde biografie de gebeurtenissen in Debussy’s leven aangegrepen om knappe analyses te maken van zijn composities. Enkele reacties: ‘Een briljant boek, dat de lezer inspireert om alle werken van Debussy (opnieuw) te beluisteren.’ ‘Een grondige, belangrijke studie van de man die de richting van muziek voorgoed veranderde.’
Eerder schreef Walsh, hoogleraar muziek aan de Universiteit van Cardiff, biografieën van Moussorgsky en Stravinski. Voor die laatste ontving hij diverse prijzen en stond hij op de shortlist van The Washington Post’s Book of the Year Award.

Mijn favoriete Debussy pianowerk: Passepied uit de Suite Bergamasque (luister hier)

 

FRYDERYK CHOPIN: A LIFE AND TIMES

Verschenen: oktober 2018. 768 pagina’s.

Chopin biografieHet resultaat van 10 jaar lang onderzoek door muziekprofessor en schrijver Alan Walker is dat dit boek door alle critici is ontvangen als ‘de beste’ en ‘de definitieve’ Chopin-biografie. Deze dikke pil telt maar liefst 768 pagina’s, en toch ‘staat er geen paragraaf teveel in’, aldus het blad Foreign Affairs. Het beschrijft Chopin’s gelukkige jeugd in de Poolse hoofdstad Warschau, en zijn ongelukkige, maar artistiek gezien zeer productieve leven in ballingschap in Frankrijk. Ook zijn 9 jaar durende verhouding met schrijfster George Sand en zijn strijd tegen tbc die hij op 39-jarige leeftijd verloor komen uitgebreid aan bod. Het is een zogeheten corrigerende biografie, die tal van mythes en legendes over Chopin ontmantelt. Een magistraal portret dat bol staat van de prachtige inzichten in zijn muziek, voor zowel de doorgewinterde pianist als voor de leek.

Mijn favoriete Chopin pianowerk: Ballade nr. 1 in G mineur (luister hier)

 

Over de auteur

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *