Dit is waarom ik Dit is je Leven ben begonnen.
In deze video vertel ik over het ontstaan van Dit is je Leven, mijn trots, mijn eigen biografiebureau!
(Na het maken van deze Over Mij-video bedacht ik dat ik voor anderen natuurlijk ook Over Mij-video’s kan maken. Het zijn toch een soort minibiografieën!)
Waarom ik vind dat iedereen, ook jij, een biografie verdient!
In 2004 overleed mijn oudste zus Loes, pas 53 jaar oud. Op haar begrafenis werden mooie verhalen verteld over wie en hoe zij was en hoe haar leven er uit heeft gezien. Eigenlijk liggen daar de wortels van Dit is je Leven.
Dat zal ik uitleggen. In diezelfde tijd maakte ik al een paar jaar het tv-programma Wintertijd waarin bekende Nederlanders hun levensverhaal vertelden aan de hand van hun muzikale herinneringen. De soundtrack van hun leven dus. Eerder werkte ik een aantal jaar bij De Show van je Leven, een zaterdagavond amusementsprogramma met Astrid Joosten. Voor die twee programma’s samen heb ik meer dan 150 levensverhalen in beeld gebracht, van o.a. André van Duin, Marco Borsato, Monique van de Ven, John de Mol, Ilse de Lange, Linda de Mol, Paul Witteman, Jeroen Pauw, Johan Neeskens, Jan Mulder, Mart Smeets, Patricia Paay, etc. etc.
Als er iemand overleed die in Wintertijd was geweest – Theo van Gogh, Rijk de Gooyer, André Hazes, Ralph Inbar, Harry Mulisch, Jos Brink, Sylvia Millecam, Antonie Kamerling – dan werd die aflevering herhaald. Maar over mijn zus kwam er nooit een tv-programma.
In 2014, nadat ik drie series Buch in de bajes met hem gemaakt had, overleed Menno Buch. Hij heeft mij zelf gevraagd om na zijn dood zijn biografie te schrijven, samen met zijn weduwe Nicole. Eind 2015 verscheen dit boek. Gelukkig hebben wij zijn bijzondere levensverhaal kunnen vastleggen en delen met iedereen die het wilde lezen.
Een geschenk van onschatbare waarde
En toen dacht ik bij mezelf: waarom ga ik geen films en boeken maken over mensen die níet op televisie komen, die níet landelijk bekend zijn? Maar wiens verhaal het net zo goed verdient om verteld te worden; en in mijn ogen geldt dat voor vrijwel iedereen.
En waarom wachten tot iemand er niet meer is? Doe het nú! Denk je eens in wat een geschenk van onschatbare waarde dat is, aan jezelf, aan je kinderen en kleinkinderen, aan je partner, familie, vrienden. En hoeveel je ervan leert!
Socrates zei het 2400 jaar geleden al:
Een leven zonder zelfonderzoek is het niet waard om geleefd te worden.
‘Het zet me opnieuw in het leven.’
De eerste was Len van der Hoeven; hij werd 60 jaar en gaf een feest. Ik heb zijn moeder, dochter, vrouw en beste vrienden geïnterviewd over zijn leven en over wat hij voor hen betekent. Alsof het voor televisie was heb ik daar een documentaire van gemonteerd. Die film heb ik als verrassing op zijn feest op een groot scherm laten zien.
Len was er compleet ondersteboven van.
Zijn reactie: ‘Het zet me opnieuw in het leven. Ik vind het echt een zegen, dit is echt een groot cadeau. Je leven krijgt ook meer inhoud en waarde hierdoor. Het vernieuwt als het ware de band met je dierbaren, met de mensen die hebben meegedaan aan de film. Die dan dingen zeggen waardoor ik denk: wauw, ik wist niet dat ze zo tegen mij aankeken, er wordt dus echt van me gehouden! Dat vind ik ontzettend fijn om dat mee te maken.’
Dit ga ik doen!
En ik dacht: dit ga ik doen. Ik ga mensen helpen hun levensverhalen vast te leggen. Zodat ze kunnen groeien door zelfinzicht en de lessen van hun leven door kunnen geven.
Na 22 jaar televisiemaken heb ik geleerd dat er mensen zijn die er niet van houden om gefilmd te worden. Ook zij hebben recht op hun levensverhaal. Dus bied ik ook de mogelijkheid er een boek van te maken. Ik heb naast televisiemaken zo’n 30 jaar ervaring in schrijven, voor kranten, tijdschriften en internet, èn ik heb twee boeken op mijn naam staan.
Je eigen biografie in de boekenkast, hoe geweldig is dat!
Iedereen kan bij mij zo’n film of boek laten maken. We kunnen het samen doen, ik kan het voor je doen, of je kunt het als verrassing aanbieden aan iemand die je het gunt.
Ik heb ook mensen die ik het gun, wiens levensverhaal zó bijzonder en inspirerend is dat ik vind dat dat vastgelegd moet worden voor de hele wereld. Eén keer per jaar maak ik met eigen middelen zo’n film of boek. Met de eerste ben ik al begonnen, over een vrouw die 18 jaar geleden te horen kreeg dat ze nog maar twee jaar te leven had.
Wonder boven wonder is ze er nu nog steeds, heeft tientallen operaties ondergaan, staat middenin het leven en heeft in 2006 zelfs een tweede kind heeft gekregen. De medische wetenschap staat voor een raadsel. Haar positiviteit en doorzettingsvermogen zijn een inspiratiebron voor iedereen.
Mijn zus heeft de mooie woorden die op haar uitvaart over haar zijn gesproken niet meer kunnen horen. Het had haar zoveel goed gedaan. Ze plantte onbewust het zaadje waaruit dit idee is ontsproten. Ik draag Ditisjeleven.nl op aan haar.
Wat vakmensen over mij zeggen
Patrick van Rhijn
Journalist, radio- & tv-maker, schrijver, columnist
“Edwin kijkt, luistert, overziet en handelt. Hij heeft me in de tijd dat we samenwerkten voor een grote tv-zender dagelijks verrast met zijn kennis, zijn professionaliteit en tegelijk met zijn vermogen zowel de kern als de liefde te vangen in woord en beeld, een sterke combinatie. Absoluut iemand die ik mijn dierbaarste verhalen en ervaringen zou toevertrouwen.”
Santje Kramer
Schrijver/documentairemaker
“Edwin is creatief en punctueel, onvermoeibaar en opgewekt. Hij is een zeer goede journalist en producent. Kortom: een zeer gewaardeerd collega.”
Julie Pagnier
Editor, eigenaar La Jolie
“Eén van de beste eindredacteuren, makers, creatieve mensen die ik ken. Niet gek te krijgen en altijd een verrassende invalshoek, oplossing, idee. Zoals nu zijn laatste project Ditisjeleven.nl, dat is gewoon een briljant concept. En hij heeft een geheugen waar ik stikjaloers op ben.”
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem vrijblijvend contact op, ik denk graag met je mee!