10 fascinerende feiten over Buddy Holly

DE BIOGRAFIE-GITS - blog door Edwin GITSels - 12/08/19

 

60 jaar geleden, op 3 februari 1959, kwamen rock ’n roll-legende Buddy Holly en zijn twee collega’s Ritchie Valens en The Big Bopper om toen hun vliegtuigje crashte. Oorzaak: slecht weer en een onervaren piloot. Holly was pas 22 jaar. Donderdag zendt Canvas de documentaire Rave On uit over zijn te korte leven.  Voor wie (te) weinig weet over de man met de opvallende zwarte bril: 10 fascinerende feiten over Buddy Holly.

Buddy Holly was al jong een grote ster met hits als That’ll be the day, Peggy Sue en Everyday. Hoewel hij in zijn leven maar 30 liedjes opnam waarvan de langste 2’41 min was (Ting-a-ling) zette het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone hem op nummer 13 in de lijst grootste rocksterren aller tijden.

STIEKEM GETROUWD

1/ De hit Peggy Sue is vernoemd naar Peggy Sue Gerron, de vriendin van Holly’s drummer Jerry Allison. Eerst heette het nummer Cindy Lou, maar Allison haalde Holly over om het te veranderen zodat hij indruk kon maken op zijn meisje. Peggy Sue kwam op nummer 3 in de Amerikaanse hitlijst. De naamgeefster overleed overigens vorig jaar.

2/ John Lennon en Paul McCartney waren fans van Buddy Holly. Zij noemden hun bandje The Beatles (beetle = kever) als eerbetoon aan Buddy Holly & The Crickets (krekels).

3/ Twee dagen voor Holly overleed was de 18-jarige Bob Dylan nog bij een concert van hem aanwezig. In de toespraak die Dylan gaf omdat hij de Nobelprijs had gekregen noemde hij Buddy Holly als een van zijn inspiratiebronnen

4/ Buddy Holly trouwde op 15 augustus 1958 met Maria Elena Santiago. Zijn manager wilde dat hij het huwelijk geheim hield om zijn vrouwelijke fans niet voor het hoofd te stoten. Maria ging mee op tournee, zogenaamd als secretaresse van de band. Ze zorgde voor de was, regelde de apparatuur en inde de kaartopbrengst. Korte tijd later brak Buddy met deze manager.

THE DAY THE MUSIC DIED

5/ De beroemde kreet ‘The day the music died’ uit de klassieker American Pie van Don McLean uit 1971 verwijst naar 3 februari 1959, de dag waarop het vliegtuigje met Buddy Holly, Richie Valens en J.P. ‘The Big Bopper’ Richardson neerstortte.

6/ De Winter Dance Party tour die Buddy Holly & the Crickets in de winter van 1958/59 maakten kampte met logistieke problemen. Drummer Carl Bunch liep bevroren tenen op toen de onverwarmde tourbus ermee ophield en moest naar het ziekenhuis. Buddy Holly besloot op 2 februari een chartervliegtuigje te huren om naar het volgende optreden in Minnesota te vliegen. Dan hadden de bandleden tijd om thuis de was te doen en even bij te komen.

7/ Sinds januari hadden The Crickets een nieuwe bassist: Waylon Jennings. Deze stond zijn plaats in het vliegtuigje af aan J.P. Richardson – destijds onder de artiestennaam The Big Bopper succesvol  – omdat hij griep had en niet in de koude tourbus wilde. Had hij dat niet gedaan, dan had de Nederlandse zanger Waylon geen Waylon geheten: hij vernoemde zich naar Waylon Jennings, die later een groot country-artiest werd.

8/ Ook gitarist Tommy Allsup ging op het laatste moment niet mee. Hij deed kop of munt met Ritchie Valens, die net op pas 17-jarige leeftijd een hit had met La Bamba. Valens zei toen hij de toss won: ‘Dat is de eerste keer in mijn leven dat ik iets win!’

MISKRAAM DOOR DE SCHOK

9/ Buddy’s vrouw Maria Elena zag op televisie dat haar beroemde man was neergestort. Door de schok kreeg zij een miskraam. Ten gevolge van dit drama besloten de autoriteiten geen namen van slachtoffers meer bekend te maken voordat de familie was geïnformeerd. Maria Elena ging niet naar de uitvaart en bezocht nimmer Buddy’s graf. Later zei ze: ‘Ik geef mezelf de schuld. Ik was net zwanger en het was de enige keer dat ik niet meeging op tournee. Als ik was meegegaan, was Buddy niet in dat vliegtuig gestapt.’

10/ Maria Elena onthulde ook dat Buddy plannen aan het smeden was om een album te maken met Ray Charles en Mahalia Jackson. Ook had hij zich opgegeven voor acteerlessen met de ambitie om een filmcarrière te starten. Het heeft niet zo mogen zijn…

Buddy Holly: Rave On, donderdag 16/8, 23.30 u. op Canvas

Andere biografische muziekdocumentaire-tips: Boudewijn de Groot, George Michael, Lady Gaga, Nina Simone

 

Over de auteur

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *